Categoriemanagers kunnen vooroplopen op het gebied van voedselduurzaamheid. Maar we moeten er nu mee starten.
May 2025
“Waar komt dit vandaan en is het duurzaam?”
Steeds vaker stellen consumenten deze vraag wanneer ze hun boodschappen doen. Ze willen weten hoe hun voedsel wordt geteeld, verwerkt en vervoerd. En vooral: wat de impact is op mens, milieu en maatschappij. Ze verwachten daarbij hulp van de merken en winkels die ze vertrouwen.
Als categoriemanager bent u perfect gepositioneerd om hierop in te spelen. Want duurzaamheid draait allang niet meer alleen om klantloyaliteit. Het gaat ook om strengere regelgeving, om reputatie én om innovatiekracht.

De belangstelling van de consument voor duurzaamheid groeit
Vergeleken met tien jaar geleden zijn shoppers veel meer bewust van de impact op het milieu van hun aankopen.
Volgens een enquête van IPSOS uit 2023, vindt 58% van de Europeanen de klimaatimpact belangrijk bij het kopen van voedsel en dranken. En ondanks de crisis in de kosten van levensonderhoud, zijn klanten volgens PwC-onderzoek uit 2024 bereid gemiddeld 9,7% meer te betalen voor duurzaam geproduceerde of ingekochte goederen.
Als categoriemanager, is het commercieel gezien zinvol om uw schappen aan te vullen met duurzamere producten. Maar dit houdt ook een uitdaging in die overwonnen moet worden.
Een kwestie van vertrouwen
Hoewel veel consumenten duurzaam willen kopen blijft vertrouwen een struikelblok. (In NL people do not want to pay more – please leave out)
- Een YouGov-enquête uit 2023 wees uit dat meer dan de helft van de consumenten wereldwijd sceptisch zijn over duurzaamheidsclaims van de meeste merken.
- Onderzoek door Bord Bia’s Thinking House onderbouwt dit verder door te bevestigen dat 63% van de consumenten wil dat voedingsbedrijven transparanter zijn over hun CO2-voetafdruk.
Om deze vertrouwensbarrières te overwinnen, moeten categoriemanagers dubbel inzetten op het opbouwen van consumentenvertrouwen en zich voorbereiden op aankomende wetgeving in het VK, de EU en bepaalde Amerikaanse staten In veel gevallen zal dit betekenen dat producten geloofwaardige certificeringen van derden bevatten om claims op de verpakking en in advertenties te onderbouwen.
Steeds meer voedingswinkels voegen ook QR-codes toe aan de verpakking waarmee consumenten snel de oorsprong en duurzaamheid van producten kunnen nagaan. Met bijvoorbeeld de Yuka-app kunnen consumenten de aanwezige streepjescode van producten scannen en informatie ontvangen over de voedingswaarden en milieu-impact.
ESG-rapportage: uitdaging én kans
Accurate ESG-rapportage blijft een hardnekkige uitdaging voor de industrie, die nog moeilijker wordt door steeds strengere regelgeving, waarbij de regels voortdurend veranderen. Het algemene probleem? Gebrek aan zichtbaarheid van de leverancier.
In een enquête van de Harvard Business Review uit 2023, bleek dat 79% van de voedingsbedrijven aangaf dat ze op de uitdaging waren gestuit om hun milieuprestaties te meten en te rapporteren over verschillende onderdelen van hun toeleveringsketen. Kortom, ze hadden te weinig zicht op de activiteiten van hun leveranciers. Dit probleem kan het vertrouwen ondermijnen, leiden tot foutieve rapportage en voedingsbedrijven dwingen om tijd te besteden aan het opsporen en valideren van ontbrekende gegevens uit de toeleveringsketen.
Het feit dat nauwkeurige duurzaamheidsrapportage zo’n uitdaging is in de industrie, biedt een kans om leiderschap te tonen op een cruciaal gebied. Als categoriemanager kan het zoeken naar leveranciers die uitgebreide en gevalideerde duurzaamheidsgegevens kunnen verstrekken u een concurrentievoordeel opleveren.
Deze gegevens bieden u de nodige inzichten om duurzamere producten te kiezen, fabrikanten te identificeren die het afval in hun verpakking verminderen en uiteindelijk meetbare vooruitgang te boeken op het gebied van uw ESG-inspanningen. Dit alles kan u helpen om het vertrouwen te winnen van consumenten, investeerders en andere belanghebbenden.
Een duurzaamheidsagenda opstellen: een kans om te innoveren
Of het nu de NGO’s zijn die pleiten voor duurzamere landbouwpraktijken of voedingsdeskundigen die het bewustzijn bij het publiek verhogen, de verschuiving naar een milieuvriendelijkere voedingsketen is grotendeels van buitenaf aangestuurd.
En onderzoek door Bord Bia’s Thinking House heeft in feite uitgewezen dat veel van uw collega’s uit de industrie duurzame voeding niet als een topprioriteit beschouwen. Nogmaals, dit biedt een kans om voorop te lopen, door de tastbare voordelen van duurzaamheid bovenaan uw eigen agenda te zetten.
Bij Bord Bia kunnen we u op dit traject ondersteunen.
Zo verzamelen en bundelen we duidelijke, gestandaardiseerde duurzaamheidsgegevens van leveranciers op nationaal niveau die vervolgens worden geverifieerd door een derde partij. Dit betekent ook dat we u
gedetailleerde inzichten kunnen geven in de activiteiten van leveranciers om u te helpen weloverwogen inkoopbeslissingen te nemen.
De duurzame toekomst van food begint vandaag.
Voor meer informatie, neem vandaag contact op Neem contact met ons op