Hit enter to search or ESC to close

Bárányhús

A juhtartás évszázados hagyomány Írországban. A smaragdzöld sziget főbb juhfajtái a suffolk, a texel, a cheviot és a belclare.

Az ír bárányhús előállítása napjainkban is az évezredek óta alkalmazott hagyományos gazdálkodási gyakorlatoknak megfelelően történik. Egész évben számos különféle termék érhető el a tejtől és húsvéti báránytól kezdve a főszezonban feldolgozott húsokig és a hegyvidéki bárányig, melyek mindegyikének kiválósága az egyedülálló íz- és gasztronómiai élményben rejlik.

Az írországi bárányhústermelés alapja – akárcsak a régi időkben – az egész éves szabadtéri legeltetés. A juhnyájakat az év legnagyobb részében legeltetik, kivéve a téli hónapokat: ekkor általában az adott gazdaságban az év során korábban betakarított szénával és silózott takarmánnyal etetik az állatokat.

Napjainkban megközelítőleg 35 ezer juhtartó és több mint 2,6 millió tenyészanyajuh található Írországban. Valamennyi gazdaság családi vállalkozásként működik, és mivel egy átlagos nyáj alig több mint száz anyajuhból áll, a gazdák egész évben osztatlan és az egyedi igényeknek megfelelő figyelmet szentelhetnek az állatoknak.

A bárányokat nagy területen, természetes környezetben nevelik, ami jellegzetes, kellemes ízű, kiváló minőségű és megbízható termékeket eredményez.

Az ír bárányhús fehérjében gazdag, természetes sótartalma alacsony és nagy mennyiségben tartalmaz B3- és B12-vitamint.

A táplálékkal bevitt vas legkönnyebben felszívódó formában a vörös húsokban, például a bárányhúsban található meg.

Emellett a bárányhús cinktartalma is jelentős, amely az erős immunrendszer fenntartásában játszik fontos szerepet.

 

Receptek megtekintése