Hit enter to search or ESC to close

Marhahús

Írország marhahústermelési rendszerének lényege a választékban rejlik, amelyben a hagyományos hereford és angus marha, valamint a soványabb kontinentális fajták egyaránt megtalálhatók. Mivel egyre több fogyasztó tart igényt prémiumszintű gasztronómiai élményre, kiskereskedők és neves séfek munkálkodnak az ír marhahúsiparral közösen azon, hogy a legkiválóbb minőségű termékekkel elnyerjék a fogyasztók tetszését.

Az írországi marhahústermelés elsősorban a legalább kétéves kort betöltött tinók és 18-24 hónapos üszők feldolgozásán alapul.  A marhahús feldolgozása helyben történik, jellemzően a gazdaságok 50 km-es körzetében található üzemekben. Így a szállítás hatékony és szigorúan ellenőrzött körülmények között zajlik, és az állatokat érő stressz is minimálisra csökkenthető. Ez mind az állatok jóllétét, mind pedig a hús végső minőségét illetően fontos szempont.

Tudományos tanulmányok igazolják, hogy a fű a gabonafélékkel összehasonlítva természetesebb táplálék a húsmarhák számára, emellett számos egyedi jellemzőt kölcsönöz az ír marhahúsnak. A fűvel táplált marha húsának zsíreloszlása egyenletesebb – ez az úgynevezett „márványosító” hatás –, így fogyasztása élvezetesebb érzékszervi élményt nyújt. A legeltetett marha húsa továbbá számos fontos vitamint nagyobb mennyiségben tartalmaz – ilyen például az A-vitamin és a karotin –, ami élénk burgundi vörös színt kölcsönöz az ír marhahúsnak. Egyre több tudományos tanulmány mutat rá, hogy az ómega-3 zsírsavak és konjugált linolsavak (CLA) nagyobb aránya olyan kedvező egészségügyi hatásokkal köthető össze az emberi szervezetben, mint például a koleszterinszint csökkenése és a rákos megbetegedések kockázatának csökkentése.

Az ír legeltetési szabvány (Grass Fed Standard) az első, független szerv által hitelesített legeltetési szabvány, amely országos szinten működik a függetlenül ellenőrzött, marha- és bárányhúsra vonatkozó írországi rendszer keretében gyűjtött adatok felhasználásával.

 

Receptek megtekintése