Hit enter to search or ESC to close

Ierse export van voedsel en dranken bedroeg in 2023 bijna 16,3 miljard euro

January 2024

  • Dutch

Container Ship on Sunny Ocean

Het is voor het tweede jaar op rij meer dan €16 miljard waard. Van onze export gaat 36% naar de Europese Unie, waarvan 60% bestemd is voor Frankrijk, Nederland en Duitsland. De EU is hiermee de hoofdbestemming voor Ierse voedingsmiddelen. Sinds Brexit gaat er meer handel naar de EU en landen buiten Europa in plaats van het Verenigd Koningkrijk. Bord Bia heeft 14 kantoren wereldwijd, waaronder ons  kantoor op Schiphol, om verbindingen tussen onze leveranciers en klanten te maken en te ondersteunen.

De zuivel en vlees sectoren vertegenwoordigen het meerderendeel van de Ierse export maar de sector bereide consumentenvoeding (PCF) kende ook een sterk exportjaar. De waarde van de omzet name met 7% toe tot 3,1 miljard euro, dankzij de toegenomen export van maaltijdoplossingen, bakkerijproducten, frisdranken en sappen. Nederland is hiermee het tweede exportland, na het Verenigd Koningkrijk.

Meer dan 90% van deze 16,3 miljard euro van Ierse export is gecontroleerd door Origin Green. Ierse leveranciers zijn toegewijd aan de duurzaamheid van hun industrie. Onze gecontroleerde leden stellen jaarlijks doelen om CO2-uitstoot, energieverbruik en afval te verminderen, naast andere duurzaamheidsinitiatieven. De vraag van de consument naar duurzame producten groeid en Ierse producenten kunnen u helpen uw categorie hiermee te laten groeien.

Lees onze volgende nieuwsbrief waarin we specifiek de handel tussen Ierland en Nederland zullen analyseren.