Hit enter to search or ESC to close
Aerial Landscape

A minőség íze

Írország

Írország olyan ország, ahol érezhető a Mexikói-öbölből Észak-Európa felé meleg vizet szállító Golf-áramlat enyhítő hatása, amely jóval közvetlenebb hatást gyakorol Írországra, mint bármely másik országra.

Mi sem bizonyíthatná ezt jobban, mint a bőséges csapadékmennyiség, melynek eredményeképpen a legelők vegetációs időszaka hosszabb, mint bárhol Európában. Ennek köszönhetően az írországi mezőgazdaság legfontosabb eleme a zöld legelő, a hegyvidéki területek pedig gazdag ökoszisztémát és hagyományos gazdálkodást tesznek lehetővé, mindezt a modern korban használatos különféle beavatkozások nélkül.

Írország mezőgazdasága – különösen gazdálkodás tekintetében – hosszú múltra tekint vissza. A gazdaságok hagyományosan családi tulajdonban vannak és nemzedékről nemzedékre öröklődnek – akárcsak az állattartás mestersége és szeretete.

 

Fenntarthatóság

Az Origin Green az élelmiszerek és italok fenntarthatóságával kapcsolatos egyetlen olyan országos program a világon, amely lehetővé teszi, hogy az ágazat olyan mérhető fenntarthatósági célokat tűzzön ki, illetve valósítson meg, amelyek kímélik a környezetet és hatékonyabban szolgálják a helyi közösségeket.

Az Origin Green több mint 55 ezer gazdasággal és 300-nál is több vezető ír élelmiszer- és italgyártó vállalattal működik együtt az általuk előállított élelmiszerek fenntarthatóságának ellenőrzése és növelése érdekében, hogy teljesíthessék a globális ügyfelek és fogyasztók folyamatosan változó igényeit.

Ez az egyetlen olyan program a világon, melynek keretében gazdálkodók, elsődleges termelők, feldolgozók és kiskereskedők működnek együtt, hogy utat mutatva jobb jövőt teremtsenek valamennyi érintett számára.

Az Origin Green első és elengedhetetlen láncszemei a marha- és bárányhús fenntarthatóságát garantáló rendszer (Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS)) tanúsítással rendelkező gazdálkodói, akik ellenőrzési folyamataik keretében a gazdaságok fenntarthatósági értékelésében is részt vesznek. A hatékonyság növeléséhez vezető lépések az Origin Green méréseken és visszajelzéseken alapuló rendszere segítségével állapíthatók meg. Az ír gazdák egyre inkább felismerik, hogy a fenntarthatóbb gyakorlatok üzleti szempontból is előnyösek. A fenntartható gazdálkodás egyet jelent a hatékony gazdálkodással, és lehetővé teszi, hogy megőrizhessük a mezőgazdasági vállalkozásokat és környezetünket az új nemzedékek számára.

Minőségbiztosítás

A Bord Bia marha- és bárányhús fenntarthatóságát garantáló rendszerét (Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS)) a piaci kereslet igényeire reagálva dolgozták ki. Az Írországból származó hústermékek vásárlói egyre inkább igénylik annak igazolását, hogy a húst fenntartható módon állították elő olyan gazdaságokban, amelyek valamely akkreditált minőségbiztosítási rendszer tanúsításával rendelkeznek, amely környezeti, társadalmi és gazdasági szempontok figyelembevételével törekszik a fenntarthatósággal kapcsolatos célok megvalósítására.

Az SBLAS-rendszer mérések és elemzések segítségével, az egyes gazdaságok szintjén igazolja az írországi marha- és báránytartás minőségét, és konstruktív visszajelzésekkel segíti a gazdálkodókat a fenntarthatósági teljesítményük javításával kapcsolatos döntések meghozatalában.

A szabvány (és a szabványon alapuló rendszer) ISO 17065:2012 nemzetközi terméktanúsítási szabvány szerinti akkreditációját az Ír Nemzeti Akkreditációs Testület (Irish National Accreditation Board) végzi.

A Bord Bia

A Bord Bia (Ír Élelmiszeripari Testület) az írországi élelmiszerek exportpiacának fejlesztésével foglalkozó kormányzati szerv. Küldetése, hogy célzott információs szolgáltatások, promóciók és piacfejlesztés révén elősegítse az írországi élelmiszeripar és italágazat eredményességét.

A dublini székhelyű Bord Bia rendkívül fókuszált szervezeti struktúrája, valamint az európai, közel-keleti és afrikai térségben, Ázsiában és az Egyesült Államokban található irodáinak hálózata révén támogatja az ír élelmiszeripari és italgyártó vállalkozások, illetve kertgazdaságok belföldi és nemzetközi törekvéseit.

Lépjen kapcsolatba helyi irodánkkal!

Bord Bia Central & Eastern Europe

Embassy of Ireland

Mysia 5

00-496 Varsó

Lengyelország

Telefon:+ 48 22 564 22 24

E-mail: warsaw@bordbia.ie